Pannekoeken met citroen en maanzaad

Een elegante paasbrunch of een gezellig weekendontbijt? Dan mogen deze luchtige pannenkoeken zeker niet ontbreken! Met de frisse toets van citroen die perfect wordt aangevuld met maanzaad voor een pittige smaak en knapperige textuur. Serveer een kleine (of hoge) stapel met vers fruit en veel warme ahornsiroop.
1 uur in totaal: 15 minuten voorbereiding, 15 minuten rusten, 30 minuten bakken
12 tot 15 pannenkoeken

Ingrediënten

  • 375 ml melk
  • 3 eetlepels vers citroensap
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels geraspte citroenschil
  • 250 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 2 eetlepels maanzaad
  • Boter of koolzaadolie voor de pan

Voorbereiding

  1. Meng alle vochtige ingrediënten - Doe de melk en het vers citroensap in een kleine kom. Laat ongeveer 10 minuten rusten zodat de melk kan schiften. Meng de eieren en het vanille-extract eronder en zet aan de kant.
  2. Meng ondertussen de droge ingrediënten - Doe de suiker en citroenschil in een grote kom en wrijf die tussen je vingers tot de suiker vochtig is. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en roer tot een gelijkmatig mengsel.
  3. Maak het beslag - Giet het melkmengsel bij het bloemmengsel en roer tot alles gemengd is. Het beslag zal veel klontertjes bevatten en dat is oké. Roer de gesmolten boter en het maanzaad eronder tot alles gelijkmatig verdeeld is. Laat het beslag ongeveer 15 minuten rusten.
  4. Zet een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Laat een druppel water in de pan vallen. Als die sist, kan je eraan beginnen. Doe een beetje boter of olie in de pan en draai de pan rond om de vetstof gelijkmatig te verdelen.
  5. Maak de pannenkoeken - Giet voor elke pannenkoek ongeveer 60 ml beslag in de koekenpan (je kan misschien 2 of 3 pannenkoeken tegelijk bakken, afhankelijk van de grootte van je koekenpan). Bak tot de randen beginnen te garen en er belletjes gevormd worden op de bovenkant van de pannenkoeken. Draai om en bak nog een minuut of twee tot ze bruin zijn. Herhaal dit met de rest van het beslag. Serveer de pannenkoeken warm met boter en veel ahornsiroop.
Toon meer